Spring naar inhoud

Nederland aan de top van medisch onderzoek

10 juli 2010

gcp

In Trouw lijken de uitspraken van Kortlever van MSD (Organon) en Cohen van het Leidse Centre for Human Drug Research lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar feitelijk hebben ze beide gelijk, wat het probleem alleen maar wranger maakt.

Cohen beweert dat Nederland een uitstekend onderzoeksklimaat heeft en dat is absoluut waar. Nederlanders blinken uit in het organiseren en het functioneel toepassen van wet- en regelgeving. Geneesmiddelen komen niet later op de markt door slecht lopende klinische studies. Integendeel, studies kunnen snel worden gestart en leiden tot betrouwbare data. Ook op ontwikkelgebied van medicijnen, maar ook medische hulpmiddelen, heeft Nederland een naam hoog te houden. Product en procesontwikkeling vraagt niet alleen technische kennis, maar juist ook interactie tussen de techneuten, de productiemedewerkers en de kwaliteitsfunctionarissen om risico’s voor de toekomst te vermijden. De Nederlandse cultuur leent zich hiervoor beter dan bijvoorbeeld de Amerikaanse.

Waarom worden door de multinationals dan toch hun Research and Development afdelingen in Nederland opgeheven. Voornaamste reden blijft natuurlijk winstmaximalisatie. Maar de druk van winstmaximalisatie kan er ook juist toe leiden dat R&D in Nederland wordt geconcentreerd. Dan gaan andere argumenten tellen. Voor MSD is dat blijkbaar het toelatingsbeleid voor geneesmiddelen. Voor mijn voormalig werkgever Cordis was dat de patentwetgeving. Allemaal argumenten die niet opwegen tegen de hoge kwaliteit van onze researchafdelingen en toch zijn ze doorslaggevend. En daar komt onze Calvinistische grondslag om de hoek kijken. Wij zijn simpelweg te bescheiden. Amerikanen weten hun successen grootst te vieren. En zelfs in een woud van blunders vormen die momenten van glorie het beeld wat blijft hangen. Nederlanders zijn trots op hun werk, zien dat ook als belangrijke motivator, maar gaan wel zitten afwachten tot iemand hun kwaliteit opmerkt. Bij Cordis was een jaar voor het fatale besluit al duidelijk dat door het gebrek aan het etaleren van de successen de strijd voor het behoud van de vestiging verloren was. Misschien moet Kortlever dus ook maar eens naar zichzelf kijken, in plaats van alleen met de vinger te wijzen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat de vingerwijzing onterecht is. De politiek is alles behalve innovatief. Door de bezuinigingsdruk in combinatie met verlammend haantjesgedrag wordt vaak voor een veilige weg gekozen. Dat heeft nog nooit innovatie bespoedigd. Terwijl innovatief denken nu juist zo belangrijk is voor het creëren van nieuwe kansen voor de ontslagen hoogopgeleide MSD medewerkers. Een mooi voorbeeld van waar het wel succesvol is geweest is Chemelot wat prachtig laat zien wat open innovatie kan bereiken. Hier in het Noorden is daar het politieke klimaat niet naar, helaas. Zowel industrie onderling als ook de politiek werken onvoldoende samen om te werken naar een gemeenschappelijk succes. En ook daarin moet Kortlever misschien maar eens de hand in eigen boezem steken. Juist de grote bedrijven kunnen open innovatie zo goed stimuleren met de kennis en middelen die binnen hun organisatie beschikbaar zijn. Daarmee geven ze enorme stimulans aan de ontwikkeling binnen de regio, waarvan zij uiteindelijk ook weer zullen profiteren.  Maar als je eenmaal binnen zo’n groot bedrijf werkzaam bent wordt je meestal heel navelstaarderig. Je hebt al genoeg interne sores, zeker bij een multinational na de nodige fusies.

Voor MSD en Cordis is het nu te laat. Hopelijk dat de andere multinationals zich hierdoor gewaarschuwd voelen en betere interne PR campagnes voeren en meer open innovatie practiceren. Anders rest ons het uiteenvallen van deze multinationals in vele kleine maar succesvolle innovatieve bedrijfjes. Als de politiek daar dan nog het lef kan opbrengen om open innovatie te stimuleren blijft Nederland aan de top van medisch onderzoek.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: