Spring naar inhoud

Hoe afwijkende grondstoffen afwijkende producten worden

10 augustus 2010

gmp

Tijdens het ontwikkelen en ontwerpen van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen wordt veel aandacht besteed aan de specificatie van de grondstoffen. Tenslotte geldt: “Bagger in is bagger uit”. Desondanks zijn veel afwijkingen die worden gevonden in de eindproducten toe te wijzen aan problemen met de grondstoffen. Daar zijn een aantal oorzaken voor aan te voeren.

Foutieve aannames bij het ontwikkelproces

Bij geneesmiddelen zijn deze inspanningen voornamelijk gericht op de actieve bestanddelen. Lichtzinnige en foutieve aannames met betrekking tot de specificatie van  hulpstoffen of grondstoffen die niet worden verwerkt in het product, maar alleen gebruikt in het productieproces, zijn een belangrijke bron van afwijkingen in eindproducten. Dit is wonderlijk, aangezien bij de oorzaakanalyse dergelijke problemen met grondstoffen vaak eenvoudig zijn te detecteren. Dit probleem wordt nog verergerd door het gebruik van slechts een of twee lots van het materiaal tijdens de productontwikkeling en klinische studies. Hierdoor worden de variaties in de materialen onvoldoende onderzocht en komen problemen pas aan het licht tijdens de productie fase.

Gebruik van GMP Grondstoffen

Er worden GMP fabrikanten strikte eisen aan de leveranciers van grondstoffen gesteld. Een do-not-change agreement wordt opgesteld waarbij de leverancier wordt verondersteld geen wijzigingen aan te brengen in de grondstof specificaties of het productie proces zonder vooraf de GMP fabrikant te informeren. Op deze wijze blijven de effecten van wijzigingen niet onbeoordeeld. Echter, voor leveranciers, die hun grondstoffen voornamelijk leveren aan niet-GMP fabrikanten is die onbekend terrein. Veronderstelde kleine wijzigingen worden niet doorgegeven. Gevolg, de geleverde grondstof wijkt af van de grondstof die is gebruikt bij de validatie van het eindproduct of het productieproces. De reproduceerbare kwaliteit is dus niet meer gegarandeerd, met als uiteindelijk gevolg afwijkingen in eindproducten.

Overnemen van specificaties van de leverancier

De fabrikant stelt grondstofspecificaties op om te zorgen voor consistentie van het materiaal. Maar de grenzen waarbinnen de leverancier kan voldoen aan deze specificaties zijn vaak ruimer dan de limieten die de GMP fabrikanten accepteren en opgeven. Als de grondstoffen voornamelijk worden geleverd aan cliënten die niet zulke hoge eisen stellen, zal de leverancier niet bereidt zijn haar productieproces te verbeteren. In dat geval moeten soms de specificaties van de leverancier worden overgenomen en geaccepteerd, wat leidt tot problemen later in het ontwikkelproces.

Soms wordt door de fabrikant geen grondstof specificaties opgesteld. Specificaties van de leverancier worden bij voorbaat opgevraagd en geaccepteerd. Meestal omdat de materiaalkennis bij GMP fabrikant ontoereikend is. Door de leverancier vroeg in het ontwikkelproces te confronteren met het probleem van de ontoereikende grondstof specificaties kunnen soms ontwerpproblemen vermeden worden.

 

Accepteren van de test methode van de leveranciers

Met enkele uitzonderingen (zoals ASTM) zijn er geen universele normen voor het gebruik van testmethoden voor commerciële leveranciers. Deze leveranciers maken gebruik van soms ongevalideerde of, in sommige gevallen, ongeschikte testmethoden voor het reproduceerbaar testen van de grondstoffen. Het lijkt een logische gedachte om de testmethoden van de leverancier over te nemen, vooral als ook de specificaties al zijn geaccepteerd. Maar er zijn dan twee problemen. Ten eerste is er weinig of geen geschikte documentatie van (de validatie van) deze methoden beschikbaar. Ten tweede heeft de fabrikant er weinig of geen interesse in om de methoden met een cliënt te delen. Als niet kan worden vastgesteld (bijvoorbeeld tijdens een leveranciersaudit) dat de leverancier van geschikte en gevalideerde testmethodes gebruik maakt om de overeenstemming met de specificaties aan te tonen, kunnen de testmethodes en dus de testresultaten van de leverancier niet worden geaccepteerd.

Aanvaarding van het analysecertificaat van de leverancier zonder inkomende inspectie

Door onwetendheid of gebrek aan technische mogelijkheden, vertrouwen veel fabrikanten op het analyse certificaat van de leverancier. Soms claimt het certificaat van overeenstemming of het analyse certificaat overeenstemming geclaimd met Europese Pharmacopoeia (EP) of de Pharmacopoeia van de Verenigde Staten (USP), maar wordt een alternatieve methode toegepast. Sommige leveranciers laten het testen van hun producten ook over aan contract laboratoria, waardoor de naspeurbaarheid alleen maar onduidelijker wordt. Een gebruikelijke methode om problemen hiermee te vermijden is om bij nieuwe grondstoffen de eerste inkomende batches zelf te testen met eigen testmethodes. Bevestigen deze testen de resultaten zoals vermeld op de analyse certificaten, dan kan worden volstaan met het nemen van aanvankelijk kleinere steekproeven, tot uiteindelijk het volledig accepteren van de analyseresultaten van de leverancier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: