Skip to content

Good Clinical en Coalmine Practice

31 augustus 2010

gcp

Tyler Cowen schreef het volgende op de Marginal Revolution blog met betrekking tot de Chileense mijnwerkers, die maanden opgesloten zitten:

At lunch today, one topic was how the Chilean miner experience, when it is over, might revise our understanding of social science. A related question was to estimate the probability that there will be a killing before the time underground is over. How much would that chance go up if one woman were in the group? An equal number of women?

Is it unethical for us to “watch” them, talk about them, or speculate about them?

Ethisch gezien een intrigerende vraag. Door de bijzondere situatie waarin de mijnwerkers verkeren zijn natuurlijk veel wetenschappers geïnteresseerd in de sociale en medische ontwikkelingen binnen de groep. Op dit moment wordt de gezondheid van de mijnwerkers al door artsen op afstand gevolgd. Ook de naar beneden gestuurde camera’s laten observationeel onderzoek toe. Maar laten de mijnwerkers dergelijke studies toe? Daarvoor zou men op zijn minst Informed Consents naar beneden moeten sturen. De studie zal ook door ethische commissies moeten worden beoordeeld als studies met kwetsbare proefpersonen (GCP 3.1.1). Volgens de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen (WMO) zou gedrag niet waargenomen en geregistreerd mogen worden zonder dat men de persoon nadrukkelijk gevraagd heeft of men wel mag kijken en registreren.

Dat dilemma’s zullen optreden is aan duidelijk aan de getoonde overwegingen om de mijnwerkers niet direct te informeren over hun nog langdurige verblijf. Wat als een deel van de groep zich verzet tegen een dergelijke studie, terwijl een ander deel wel bereidt is. Welke invloed zal de kennis die de mijnwerkers hebben van het feit dat ze wetenschappelijk worden gevolgd hebben op hun gedrag? Wat als de reddingactie en de studies een tegengesteld belang hebben?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: