Spring naar inhoud

Change Management; een essentieel onderdeel binnen de life sciences industrie

13 april 2011

verandermanagement

Het succesvol uitrollen van een verandering zal in belangrijke mate afhankelijk zijn van de capaciteit van de organisatie om de individuele wijzigingen die deel uitmaken van de totale aanpak vast te stellen en te accepteren. Als de verandering niet wordt gedragen door degenen die het operationeel moeten uitvoeren, dan is het onwaarschijnlijk dat de verandering een blijvend karakter heeft, laat staan tot de gewenste efficiëntie of effectiviteit zal leiden. Binnen de life sciences industrie is dit zelfs nog meer uitgesproken als gevolg van het sterk gereguleerde karakter van deze sector.

Verbinden
Onder ander bedrijfsculturele, regionale, leeftijd, en competentieverschillen bepalen of nieuwe ideeën door de medewerkers zullen worden gehoord, verwerkt en gebruikt. Een analyse van de belanghebbenden is een belangrijk onderdeel van elke strategie voor het uitrollen van veranderingen. Deze stakeholderanalyse moet een onderdeel zijn van de risicoanalyse die bij ingrijpende veranderingen wordt uitgevoerd. Voor omvangrijke en gevoelige verandering kan het zelfs helpen dat deze analyse wordt uitgevoerd door een externe partij of onafhankelijke adviseur, omdat dit voor een meer objectieve beoordeling zorgt.

Verbeelden
Een ander belangrijk punt is het definiëren hoe de nieuwe “gewenste toestand” er voor het bedrijf uitziet. Het is erg belangrijk dat het management en de medewerkers duidelijk begrijpen waar ze mee bezig zijn, wat de ontwikkelrichting is, wat het uiteindelijke doel is en hoe ze kunnen weten dat ze op het eindpunt zijn aangekomen. Meetbare doelen en doelstellingen maken een essentieel onderdeel uit van het succes van het veranderingstraject. Bij aanvang van het proces hoeven deze doelen nog niet exact te zijn geformuleerd. Integendeel, het betrekken van medewerkers bij het bedenken van oplossingen en de te implementeren wijzigingen werkt acceptatieverhogend. De kwaliteiten van de medewerkers worden daarmee ingezet voor het succes van het bedrijf. Niet zelden weten uitvoerende medewerkers de besluitvormers, die vanachter hun bureau de mooie plannen bedenken, te behoeden voor onhaalbare veranderingen of voor ernstige ongewenste neveneffecten. Voor de medewerker werkt het ook nog sterk motivatieverhogend. Het managen van de besluitvorming waarbij alle stakeholders zich betrokken voelen is daarbij wel een kritisch aspect. Zonder een goede besluitvormingsstructuur verzandt het overleg in oeverloze discussies zonder dat de moed wordt getoond knopen door te hakken. Als de betrokkenheid breed en groot is geweest is de angst om te falen ongegrond. Ook al is succes niet verzekerd, het is niet een persoonlijk verwijtbare foute beslissing.

Verbeteren
Een belangrijke tool om acceptatie te verkrijgen is het zo concreet mogelijk voorstellen van de nieuwe realiteit. Welke (positieve) veranderingen leveren de wijzigingen de organisatie op? Er wordt een realistisch beeld geschetst van de voor- en nadelen van elk alternatief. Daarbij wordt natuurlijk ook voor elke medewerker een duidelijk antwoord gegeven op de vraag: “What is in it for me?”. Het kan dan best zijn dat een individuele medewerker harder moet gaan werken, maar als de baten voor de gehele organisatie ook duidelijk zijn, wordt dit offer een stuk acceptabeler. De bijbehorende gevoelens moeten worden herkend en erkend om geen blokkade te vormen voor het succes van de verandering.

Samenvattend
Het succes van een verandering is afhankelijk van het creëren van betrokkenheid bij alle belanghebbenden en het helder verbeelden van de nieuwe realiteit. Mijn aanpak bestaat dan ook uit Verbinden, Verbeelden en Verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: