Spring naar inhoud

Een KwaliteitsCoach of KwaliteitsAdviseur voor uw Kwaliteitsmanagementsysteem

28 april 2011

kwaliteitsmanagement

Je wilt met je organisatie overgaan tot de implementatie of verbetering van een kwaliteitssysteem, eventueel tot en met het bereiken van de ISO 9001:2008-certificering. Maar de interne mankracht schiet hiervoor te kort. Onvoldoende capaciteit of onvoldoende kennis om dit voor eens en altijd gestructureerd aan te pakken. De beste aanpak lijkt het werven van de diensten van een KwaliteitsProfessional. Maar wordt het dan een KwaliteitsCoach of KwaliteitsAdviseur?. Elk heeft een grote waarde en is gericht op het ondersteunen van uw organisatie om op duurzame wijze hoge kwaliteit te bereiken. Waar liggen dan de verschillen?

KwaliteitsCoach
Een KwaliteitsCoach biedt zeer doeltreffende instrumenten en strategieën voor de ‘Do It Yourself’ aanpak en begeleidt de kwaliteitsafdeling en overige afdelingen stap voor stap om een kwaliteitssysteem te implementeren. Deze werkwijze wordt gedreven door de eigen kwaliteits- en organisatie doelstellingen. De KwaliteitsCoach ondersteunt bij het invoeren van praktische strategieën, kwaliteitsprincipes en effectieve procesmodellen om deze doelstellingen binnen de mogelijkheden van de organisatie te behalen. De KwaliteitsCoach richt zich op bewustwording bij de kwaliteitsafdeling, het management team, en misschien zelfs werknemers ten aanzien van hun rol en daarmee samenhangende verantwoordelijkheden. De KwaliteitsCoach traint de vaardigheden om het kwaliteitssysteem na de implementatie zelf te kunnen onderhouden en te verbeteren. Dit programma omvat alle aspecten van het beheersen van processen. De KwaliteitsCoach is minder uitvoerend en meer begeleidend. Hij kiest dan ook voor een procesmatige aanpak: het kwaliteitsmanagementsysteem komt al overleggend tot stand. Het kiezen voor een KwaliteitsCoach is een investering in het ondernemingsklimaat en een verrijking van de organisatiecultuur voor de komende jaren.

KwaliteitsAdviseur
Een KwaliteitsAdviseur verschilt van de KwaliteitsCoach in dat hij de ontwikkeling van het kwaliteitsmanagementsysteem voor zijn rekening neemt, dwz. hij helpt door het schrijven van procedures, flowcharts, werkinstructies, enz. De KwaliteitsAdviseur is meer uitvoerend en minder begeleidend. De KwaliteitsAdviseur helpt bij het vastleggen van de door het management gekozen oplossingen voor het kwaliteitssysteem. Zijn meerwaarde bestaat eruit dat hij helpt het systeem in heldere en overzichtelijke procedures te beschrijven. Hij helpt structuur aan te brengen in de procedures, werkinstructies en andere kwaliteitssysteemdocumenten. De Kwaliteitsadviseur kiest hiervoor voor een projectmatige aanpak.

Selecteren van een KwaliteitsProfessional
In de meeste gevallen is het niet van belang of de KwaliteitsProfessional ervaring heeft met de bedrijfstak. Het generieke karakter van de kwaliteitsnorm ISO 9001:2008 betekent dat de elementen kunnen worden toegepast op elke organisatie. Echter, voor de bedrijfstakken waarin ik mij vaak begeef is dat wel het geval. Zij hebben specifieke eisen ten aanzien van het kwaliteitsmanagementsysteem: GCP voor klinische studies, GLP en ISO 17025 voor laboratoria, GMP en ISO 13485 voor fabrikanten van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, etc). De gehanteerde principes zijn daarbij vaak wel universeel, maar de mate van beheersing die wordt verwacht wordt bepaald door de risico’s van de sector en het specifieke product of dienst dat op de markt wordt gebracht. Het is de verantwoordelijkheid van de KwaliteitsProfessional bekwaam te zijn in het specifiek toepassen van deze normen en methoden te ontwikkelen die passen bij de sector en de eigen bedrijfscultuur. Door mijn bekendheid met meerdere sectoren, kan ik putten uit een groot scale aan strategieën en herken ik eerder bijzondere risico’s of onnodige beheersmaatregelen. Hierdoor ontstaat maatwerk.

Bij een opdracht stel ik daarom altijd de vraag: “Waar is behoefte aan?”. Afhankelijk of er behoefte is aan een begeleider of een uitvoerder kies ik de rol die het best overeenstemt met uw wensen. Tenslotte worden we beide blij van effectief en doelmatig kwaliteitssysteem dat past bij uw bedrijf, eventueel bekroond met een (her)certificering van het kwaliteitssysteem. Voor meer informatie bezoek mijn website.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: