Spring naar inhoud

Holocaust on trial – een ethisch dilemma

5 mei 2011
tags:

gcp

Vandaag is het Bevrijdingsdag en worden wij ons weer eens bewust wat vrijheid betekent. Een herinnering die ook in het leven wordt gehouden door de Neurenberg Code, een ethische code voor het uitvoeren van experimenteel onderzoek met mensen. Deze code was het gevolg van de experimenten die nazi-artsen op gevangenen uitvoerden. Hierbij slechts drie van de schokkende voorbeelden.

De bevriezing/hypothermie experimenten
Gevangenen werden gedurende enkele uren ondergedompeld in ijswater, waar ze vaak al rillend stierven, om te ontdekken hoe lang Duitse piloten, die door vijandelijk vuur werden neergehaald, in de bevroren wateren van de Noordzee konden overleven. Men wist in die tijd dat mensen over het algemeen een onderdompeling in de bevroren Noordzee voor niet meer dan één a twee uur konden overleven. De arts Sigmund Rascher probeerde om deze koude omstandigheden in Dachau te reproduceren om de lichamelijke reactie op deze omstandigheden te registreren. Hij gebruikte ongeveer 300 gevangenen in zijn experimenten. Tachtig tot negentig van deze gevangenen stierven als gevolg van het experiment. Rascher verzocht ooit om een overdracht van zijn hypothermielaboratorium van Dachau aan Auschwitz. Vanwege de grotere faciliteiten, konden de bevroren proefpersonen minder verstoringen veroorzaken. Blijkbaar werd Rascher’ s concentratie constant onderbroken wanneer de hypothermieslachtoffers het van pijn uitschreeuwden terwijl hun ledematen wit bevroren.

Altitude experimenten
In 1942 begon Rascher met hoogte experimenten in Dachau. Zijn doel was om te bepalen wat de beste beschermingsmiddelen zijn voor piloten die (met of zonder zuurstof) op grote hoogte, bij lage luchtdrukken hun vliegtuig moeten verlaten. Rascher gebruikte een decompressiekamer om de omstandigheden op grote hoogte te simuleren. Hij zou verscheidene hersenen ontleden, terwijl de slachtoffers nog in leven waren, om aan te tonen dat de hoogteziekte een resultaat was van de vorming van uiterst kleine luchtbellen in het bloedvat van het subarachnoid deel van de hersenen. Van de 200 zo geteste gevangenen, stierven er 80, de rest werd geëxecuteerd.

De tweeling experimenten
De experimenten op tweelingen werden uitgevoerd door de beruchte Arts Joseph Mengele (de Engel des Doods) in Auschwitz. Mengele’ s meest favoriete experimentele proefpersonen waren Joodse dwergen en identieke tweelingen. Mengele’ s obsessie voor de Nazi ideologie van raszuiverheid bracht hem ertoe om te geloven dat hij de geheimen van menselijke reproductie en veelvoudige geboorten kon ontsluiten. Zijn doel was het Arisch ras te helpen zich in nog grotere aantallen te vermenigvuldigen, zodat uiteindelijk de wereld kon worden bevolkt met alleen Duitsers. Van de 1.000 gebruikte tweelingen overleefden ongeveer 200 paren.

Moreel dilemma
De experimenten hebben ons met een lastig moreel dilemma opgescheept. Hoe gruwelijk de experimenten ook waren, ze hebben medische informatie opgeleverd. Informatie die kan worden gebruikt om mensenlevens te redden. Rascher heeft met de hypothermie experimenten aangetoond dat opwarming met warm water de voorkeursbehandeling is bij bevriezingen. Maar keuren we met het gebruik van deze gegevens niet de gruwelijke experimentele methodes goed, of stimuleren we anderen tot onethisch handelen? Wat is onze mening als we weten dat overlevenden vinden dat de data moeten worden gebruikt, omdat ze anders voor niets hebben geleden en hun medegevangenen voor niets op verschrikkelijke wijze zijn gestorven? Wat als anderen het als een ontkenning van de holocaust zien als de experimenten in de doofpot worden gestopt. Maar hoe betrouwbaar zijn de gegevens? De slechte conditie van de slachtoffers kan nauwelijks representatief worden genoemd. De reproduceerbaarheid van de resultaten kan nooit worden aangetoond. In een NOVA online enquête was het antwoord onder 115.729 respondenten op de vraag:

Vind jij dat artsen en wetenschappers gebruik mogen maken van de resultaten van de Nazi experimenten uitgevoerd in concentratiekampen?

  • 64% Ja
  • 20% Nee
  • 15% Weet het niet

Vul hier zelf uw antwoord op de vraag in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: