Spring naar inhoud

Lean, met de Franse slag

31 juli 2011
tags:

kwaliteitsmanagement

Tijdens mijn vakantie in Normandië en Bretagne merkte ik bij de supermarkt maar weer eens hoe efficiënt de Nederlandse supermarkten zijn.

  • Zodra het eerste artikel is gescand kunnen wij beginnen met het pinnen. In Frankrijk moet je wachten tot de caissière het totaalbedrag heeft ingegeven. Die reclamecampagne om ook in Frankrijk te gaan pinnen verliest bij mij daarmee wel aan kracht.
  • Je ziet dan ook dat klanten eerst de boodschappen in hun tassen laden, alvorens met het pinnen te beginnen.
  • Maar eigenlijk is dat ook weer niet zo erg, want je moet ook toch wachten tot de vorige klant de band heeft leeggeruimd. De band na de kassa heeft namelijk niet zo’n handige splitter, waarmee de artikelen van 2 opeenvolgende klanten kunnen worden gescheiden.
  • Ik zag ook een zelfscan systeem. De scanner staat opgesteld bij de kassa. Nadat je al je artikelen in je karretje hebt geladen, moet je ze er weer uithalen om ze te scannen. Vervolgens moet je ze ter controle op een weegschaal plaatsen (alsof je artikelen die je niet scant op de weegschaal plaats). Daarna kun je de boodschappen pas in je boodschappentas stoppen. Geef mij dan maar het AH handscansysteem waarbij het scannen en in de tas plaatsen slechts één handeling is.

Maar ja, het is vakantie, we zijn relaxt en hebben de tijd. Waarom zouden we ook jachten en jagen. Dus mijn vakantietip voor wie nog naar Frankrijk gaat: aanschouw het systeem en verlaat net als mij met een glimlach de supermarkt. Ga vooral niet de dingen doen die efficiënt lijken.

Fijne vakantie.

One Comment leave one →
  1. Annelies permalink
    7 augustus 2011 11:02

    In de US heb je geen last van een volle band van de voorganger, of je nou wilt of niet , alle boodschappen worden in dunne kleine plastic tasjes verpakt. Met gevolg dat een boodschappenkar met gemiddelde weekvoorraad circa 25 plastic tasjes bevat. Je spullen zonder die rare dunne tasjes meekrijgen is onbegonnen werk. Sporadisch zijn er een aantal supermarkten die het gebruik van boodschappentassen promoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: