Spring naar inhoud

Slecht weer boven Pukkelpop

19 augustus 2011

risicomanagement

We kennen allemaal het fenomeen weeralarm. In de winter worden gewaarschuwd voor verkeersontregelende sneeuwval en gladheid, in de zomer voor hevig onweer met windstoten. Maar we raken er ook zo langzamerhand aan gewend dat de soep niet zo heet gegeten wordt als dat hij wordt opgediend. Een illustratie uit de praktijk zijn de weeralarmen van de zomer van 2009. Na het afgeven van het weeralarm en het enkele uren later niet optreden van het extreme weer ontstond veel discussie over de betrouwbaarheid van het alarm. Het weeralarm wordt sindsdien beleefd als een storm in een glas water. Als mensen informatie binnenkrijgen die in strijd met hun ideeën of opvattingen is, ontstaat er zogenaamde cognitieve dissonantie. Mensen zullen dan hun bewustwordingsproces aanpassen dat deze weer klopt met hun ervaring. En zo hebben we onze risicobeleving aangepast en nemen we nauwelijks nog maatregelen naar aanleiding van een weeralarm. Hooguit houden we sensatiebelust de buienradar in de gaten, maar risicomijdende gedragsaanpassingen volgen er al lang niet meer uit.

Wat zal de organisatie van Pukkelpop hebben gedacht op het moment dat code Orange werd afgegeven. Dit bericht verscheen hierover vandaag op nos.nl.

Vragen over weeralarm Pukkelpop
De organisatie van muziekfestival Pukkelpop zegt te zijn overvallen door het noodweer van gisteren. Het drama, waarbij vijf doden vielen, was dan ook niet te voorkomen, vindt de organisatie.
Die verklaring lijkt in strijd met wat het Belgische weerinstituut KMI zegt, namelijk dat er gisterochtend wel een weeralarm is afgegeven voor België.

Ontwortelde bomen
Volgens een woordvoerster van het instituut was code oranje afgekondigd. Dat is de op één na zwaarste waarschuwing. De code oranje betekent dat er kans is op grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen en blikseminslagen.
“Als een warme en koude lucht elkaar ontmoeten, wordt daar de lucht snel omhoog geduwd”, legt weerman Erwin Kroll uit. “De koude lucht kruipt als het ware onder de warme. Daarna wordt lucht uit hogere regionen naar beneden gestuwd, wat zo maar met 130 kilometer per uur kan gebeuren, want zo hard waait de wind daar. Dan krijg je dus de windstoten die we gisteren zagen.”

Pech
Het is alleen altijd de vraag waar dat plaatsvindt, zegt Kroll. “Je zag het gisteren aankomen: het was snikheet in België en daar kwam koude lucht vanuit het westen tegenaan. Dan weet je dat het daar fout gaat, maar waar precies is niet te voorspellen.” “Die mensen hebben gewoon pech gehad. Als dit een kilometer verderop was gebeurd, was er misschien alleen een hooiberg weggeblazen en was het festival verregend, maar gewoon doorgegaan.”

Het inschatten van risico’s gebeurt mede op basis van gebeurtenissen uit het verleden. In dat opzicht voelt de organisatie zich wel degelijk overvallen door de zwaarte van het noodweer. Het weeralarm heeft hiervoor een onvoldoende voorspellende waarde. Tevens wordt de risicoacceptatie bepaald door de voor- en nadelen van het (aangepaste) gedrag. Het stil leggen, laat staan het evacueren van een festivalterrein van deze omvang is met deze achtergrond geen makkelijk genomen besluit.

Dat de wijsheid van de historicus nu een ander, tragisch verhaal vertelt, maakt het voor de organisatie van Pukkelpop er des te moeilijker op om een en ander te verantwoorden. Het noodlot is te tragisch om hierover een ongeëmotioneerde discussie te voeren. Wat valt er nog te zeggen als het leed er niet mee kan worden weggenomen. We blijven achter met de wetenschap dat risicomanagement ons geen volledige veiligheidsgaranties kan bieden. Mijn medeleven gaat dus uit naar zowel de slachtoffers en nabestaanden als de organisatie van Pukkelpop.

3 reacties leave one →
  1. anoniem permalink
    19 augustus 2011 16:53

    YES eindelijk iemand die me gelijk geeft. Op Facebook kreeg ik al zo’n haatvlaag dat de organisatie een verkeerde beslissing genomen heeft en nu dit… Sorry maar als je artikelen leest dat ze een WEERALARM niet zien… jah dan draag je wel deels schuld

Trackbacks

  1. Valwinden, een risico voor festivals « Quality Business Support Blog
  2. Mijn 250ste | Quality Business Support Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: