Spring naar inhoud

De ISO norm voor Six Sigma

20 september 2011

normen

Six Sigma, een data-gedreven methode om prestaties te verbeteren, is in twee delen gepubliceerd als norm door de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO). Six Sigma werd oorspronkelijk ontwikkeld door Motorola in 1986 voor productieprocessen, met als doel 99.99966 procent van de producten vrij van afwijkingen te fabriceren (d.w.z., 3.4 afgekeurde producten per miljoen).

Six Sigma projecten volgen een bepaalde opeenvolging van stappen met gekwantificeerde en financiële doelstellingen (b.v. kostenvermindering of winstverhoging) en baseren zich op statistische hulpmiddelen om onzekerheid te behandelen. De implementatie impliceert het instellen van een infrastructuur met specifieke rollen en verantwoordelijkheden (b.v. black of green belts).

Tegenwoordig wordt de methode in vele bedrijfssectoren, door grote en kleine organisaties en in allerlei processen en diensten toegepast om:

  • Procesverbetering te sturen door middel van statistisch gebaseerde besluiten;
  • Bedrijfsresultaten te meten inclusief de mate van betrouwbaarheid;
  • Voorbereidingen te treffen voor onzekerheden;
  • Hoge winst te combineren met voordeel op de korte, middellange en lange termijn;
  • Afval, tekortkomingen en fouten elimineren.

“Six Sigma kan worden toegepast bij het effectief verhelpen van ernstige chronische procesafwijkingen“ zegt Michèle Boulanger, voorzitter van Joint Information Systems Committee (JISC) en vicevoorzitter van het subcomité dat de norm ontwikkelde. “Organisaties kunnen Six Sigma projecten opstellen om klanttevredenheid te verhogen en concurrerender te worden”.

De meerwaarde van de norm
Six Sigma bestaat al geruime tijd en haar populariteit groeit gestaag. Daarvoor was een ISO norm niet echt noodzakelijk. De ISO norm zorgt wel voor een extra internationale erkenning van de methode en zorgt ook voor een standaardisatie van de gebruikte technieken. De norm kan daarom bijdragen aan een coherent gebruik van de methode en harmonisatie van de hulpmiddelen en technieken.

De nieuwe norm, ISO 13053:2011 “Quantitative methods in process improvement—Six Sigma” behandelt uitsluitend de toepassing van Six Sigma om bestaande processen te verbeteren. De norm bestaat uit twee delen:

  • Deel 1: De DMAIC methodologie beschrijft de vijf fase definieer, meet, analyseer, verbeter en controleer (DMAIC) en geeft aanbevolen best practices, inclusief de rollen, de deskundigheid en de opleiding van personeel betrokken bij de projecten.
  • Deel 2: Hulpmiddelen en technieken beschrijven de hulpmiddelen en technieken die bij elke DMAIC-fase worden gebruikt, geïllustreerd met behulp van toepassingsmogelijkheden en de te verwachten prestatie van de basistechniek.

De norm kan via de NEN normenshop worden aangeschaft:

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: