Spring naar inhoud

Haarnetje voor kaalhoofdigen

24 november 2011

gmp

Moet een cleanroom medewerker of medewerker in de voedselbereiding met een kaal (geschoren) hoofd ook een haarnetje dragen? Tenslotte hoeft het baardmasker ook alleen als de baard ongeschoren is. Gevaar voor haren die in of op het product vallen is er niet.

We zijn niet alleen
De menselijke hoofdhuid is dichtbevolkt met ongeveer 1.500.000 bacteriën per cm². Vingertoppen daarentegen bevatten maar zo’n 20-100 bacteriën per cm². De hoofdbedekking is er dus niet alleen om te voorkomen dat haren in het product vallen, maar ook om een barrière tussen een van de meest microbiologisch drukbevolkte oppervlakken van het menselijk lichaam en de omgeving te creëren. Het aanraken / krabben van de naakte hoofdhuid wordt dus voorkomen. En als je je hierover eens achter de oren wilt krabben, het haarnetje bedekt ook de oren.

Het liefst wil je elk huidoppervlak bedekken, maar een volledige gezichtsbedekking wordt als onplezierig ervaren en wordt alleen in cleamrooms gedaan waar een zeer zuivere luchtkwaliteit gewenst is, zoals in de elektronica en ruimtevaart industrie. In slagerijen, restaurants en kantines bijvoorbeeld zou het er ook erg unheimisch uitzien als het personeel met bedekte gezichten zou rondlopen.

Nogmaals achter de oren krabben
Maar over welke bacteriesoorten praten we nu eigenlijk? Dit is in 2009 in science gepubliceerd door het National Human Genome Research Center in Bethesda (VS). Achter de oren bleek het een microbiologische woestijn; er zaten maar zo’n vijftien soorten. Ook het vette voorhoofd met rond de 200.000 bacteriën per cm² bleek niet zo soortenrijk. Bovendien domineerde daar sterk één soort, namelijk Propionibacterium acnes, de ellendeling die zorgt voor de puistjes bij tieners.

In het algemeen bleken de vettere huidgebieden, zoals ook tussen de wenkbrauwen en bovenop de borst, minder soortenrijk dan vochtiger delen zoals tussen de vingers, onder de armen en in de navel. De bovenkant van de onderarm en de navel waren met elk tussen de veertig en vijftig soorten bevolkt. Ook de drogere delen, zoals de binnenkant van de arm bij de elleboog (waar vaak eczeem voorkomt), bleken soortenrijk.

Soorten kunnen behalve aan vet, vocht of lokale zuurgraad ook sterk zijn aangepast aan de voedingsstoffen op een bepaalde plaats. We weten bijvoorbeeld van sommige bacteriën die in de haarwortels leven, dat ze alleen bepaalde vetten en suikers eten die daarin zitten. Op de geschoren hoofdhuid blijven nog wel veel haarwortels aanwezig. Door de beschadigingen die bij het scheren optreden is de kans op ontstekingen ook groter.

Schimmels en gist
Schimmels en vetminnende gistsoorten worden vaak aangetroffen op de gezonde huid, en in grotere hoeveelheden bij bepaalde eczemen, bij hoofdroos en in de haarzakjes. Normaal vormen ze een evenwicht met de lokale bacteriën, maar dat kan verstoord raken, bijvoorbeeld doordat het immuunsysteem tijdelijk minder goed functioneert. Een verstoring kan bijvoorbeeld een biofilmpje van bacteriën en schimmels doen ontstaan. Vanuit zo’n biofilm kunnen schimmeldraden zich gaan vormen die de micro-organismen helpen het lichaam binnen te dringen. Zo omzeilen ze het immuunsysteem.

Goede redenen
Er zijn dus goede redenen voor de kaalhoofdigen onder ons om een haarnetje te dragen. Al is het uit solidariteit of om een eenduidig beleid te handhaven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: