Spring naar inhoud

Strooizout en de smaak van goede leveranciersbeoordeling

9 maart 2012

gmp

Bij een Nederlandse bakker is 500 kilogram strooizout geleverd als ware het geschikt voor menselijke consumptie. Het zout is ontdekt door de nieuwe Voedsel en WarenAutoriteit (nVWA) nadat zij door de Poolse autoriteiten was geïnformeerd dat het zout naar Nederland was geëxporteerd door één van de drie Poolse bedrijven die industrieel zout als consumptiezout hadden verkocht. Inmiddels was 200 kilo van het zout al verwerkt in het brood. De Poolse autoriteiten onderzoeken momenteel of het consumeren van het zout kwaad kan voor de gezondheid. Het is nog even wachten op de uitslag.

Het zout hoeft niet per definitie schadelijk te zijn, mits er geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld antivries in zitten. De aangeklaagde Poolse distributeurs claimen ook over analysecertificaten te beschikken die aantonen dat het zout voldoet aan de eisen voor voedingszout. Dat wil niet alleen zeggen dat het zout een bepaalde zuiverheidsgraad moet hebben (minimaal 97% natriumchloride). Alle zoutproducten bestemd voor gebruik in voedingsmiddelen moeten voldoen aan de richtlijnen van de Codex Alimentarius. CX STAN 150-1985, dat wil zeggen vrij zijn van residuen van bestrijdingsmiddelen, pathogenen, allergenen, en geen micro-organismen of sporen van schaal- en weekdieren bevatten. Het productie-, verpakkings- en distributieproces moet voldoen aan de hygiëne-eisen zoals je die mag verwachten in een HACCP kwaliteitssysteem. Met name dat laatste valt te betwijfelen bij strooizout.

Van de andere kant, hoe zwaar moet eraan worden getild? Aan mijn laatste vakantie in Bretagne heb ik een potje zeezout overgehouden. Ik heb met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe het zout wordt geoogst vanaf de vloeibedden. Geen twijfel mogelijk dat daar ook af en toe een meeuwenpoepje wordt meegeschraapt. Maar antivries, bestrijdingsmiddelen, of andere ongeoorloofde contaminanten zullen er (hopelijk) niet aan zijn toegevoegd.

Het is dus voor bakkerijen en andere verbruikers van consumptiezout niet onverstandig om een goed beeld te hebben van de distributieketen van het zout en het zout alleen te betrekken van aantoonbaar betrouwbare leveranciers. Met name omdat het in de voedingssector niet gebruikelijk is om een analyse uit te voeren van de inkomende ingrediënten. Een dergelijke analyse wordt bijvoorbeeld wel verwacht in de farmaceutische sector. Het zout moet kunnen worden herleid naar de winningsbron om te kunnen beoordelen of alle tussenschakels de voedselkwaliteit van het zout hebben gewaarborgd. Dit kan worden bevestigd door een analysecertificaat, maar of de analyse alle mogelijke risico’s afdekt? Vanwege deze gewenste herleidbaarheid wordt het een noodzakelijkheid om voor belangrijke ingrediënten te werken met standaard leveranciers. Zij kunnen periodiek worden beoordeeld op hun betrouwbaarheid, waarbij de leveringsketen kan worden onderzocht. Het voorval met het strooizout toont maar weer eens aan dat dit geen overbodige luxe is.

One Comment leave one →
  1. 14 mei 2012 14:30

    Inkopen bij een preferred supplier die vooraf aan duidelijke richtlijnen is getoetst. Dat kan een beheersmaatregel zijn. Daarnaast bij elke zending een analysecertificaat, jaarlijks auditen en periodiek door je lab analyses laten uitvoeren. Zeker bij de eerste zending i.g.v. natuurproduct op de zaken die noemt. Ik heb meegemaakt dat er in het lab minder werd geanalyseerd en meer op certificaat werd ingekocht. Is een keuze. Helaas weet je niet altijd van al je leveranciers, preferred of niet, of ze leveren wat jij wilt. En als fabrikant ben je eindverantwoordelijk voor het product dat je in de consumentenmarkt zet. Dus moet je een goed dichtgetimmerde RIE hebben uitgevoerd op je grondstoffen. Helaas komt daar in sommige gevallen de parameter kostenreductie ook om de hoek kijken.
    Inkopen op certificaat moet gepaard gaan met een stevig auditprogramma, afhankelijk van je RIE. Zeker binnen food en farma. Een bezoekje aan de leverancier kan soms tot verrassingen leiden. Gelukkig zijn er ook leveranciers bij die je met een gerust hart kunt vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: