Spring naar inhoud

Valwinden, een risico voor festivals

5 augustus 2012

 

risicomanagement

Vandaag vindt in België een herdenking plaats van het drama van Pukkelpop, nu bijna een jaar geleden. Vijf mensen kwamen door plotseling noodweer om het leven en tientallen bezoekers raakten gewond toen tenten op het terrein instortten. En juist gisteren vond een soortgelijk fenomeen plaats in Steenwijkerwold. Gelukkig waren hier geen dodelijke slachtoffers of zwaargewonden, maar ook hier ging een tent de lucht in als gevolg van een plotseling opkomend noodweer.

Valwinden
Vermoedelijke oorzaak: valwinden. Valwinden zijn bekend uit bergachtige gebieden. Maar ook hevige onweersbuien kunnen ze veroorzaken. In uitdijende onweerswolken gaat warme lucht omhoog. De koude lucht komt op den duur met de neerslag mee omlaag. De lucht kan tijdens de val versnellen en spat bij de grond als het ware uiteen. Dit gaat gepaard met enorm zware windstoten. Kenmerkend voor valwinden is dat ze zeer lokaal grote schade kunnen veroorzaken, zoals tijdens Pukkelpop en in Steenwijkerwold het geval was. In 2010 veroorzaakte een valwind een enorme ravage op een camping in Vethuizen (Achterhoek). Twintig caravans werden door de wind in een grote vijver geblazen en vijf hoogspanningsmasten knakten. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. En ook de Zwarte Cross had in 2010 te maken met een valwind die de tenten op zijn kop zette. Valwinden kunnen zeer plotseling opkomen, zijn zeer lokaal en niet te voorspellen. Watersporters, het verkeer en dus ook de organisatie van een festival hebben daardoor amper tijd om te reageren.

Risico
Geen enkele festivalorganisatie zit te wachten op de drama’s die zich nu hebben afgespeeld. Maar er zijn nauwelijks middelen deze te voorkomen. Voor Pukkelpop was een weeralarm afgegeven, maar met een valwind was geen rekening gehouden. Voor Steenwijkerwold was er geen weeralarm afgegeven. De bui trok even later ook hier over Assen, maar maakte geen indruk meer. Terwijl een paar dagen geleden tijdens de onweersbui hier de stoppen eruit vlogen. Voor de bui gisteren hadden wij dus voor niets de stekkers eruit getrokken. Welke ervaring zal uiteindelijk ons risicomijdend gedrag gaan bepalen.

Kosten en baten
Hoe vaak gaan we nog horen van festivals met rondvliegende feesttenten? Wordt het een jaarlijks terugkerend probleem? Branchevereniging van Nederlandse Tentverhuurbedrijven maakt zich sinds Pukkelpop wel zorgen: “Helaas is dit regelmaat aan het worden”. Er is namelijk geen norm voor de constructieve veiligheid van feesttenten. Onbekend is dus of tentfabrikanten optimale veiligheid bieden bij hevige stormen. Er zou een minimale eis kunnen worden gesteld voor tenten van bepaalde omvang. Als bekend zou zijn hoe windbestendig een tent is, kan de festivalorganisatie ook betere maatregelen treffen als de voorspellingen de betrouwbaarheid van de tent overschrijden: dwz, al dan niet ontruimen. Voor plotseling opkomende valwinden zal dit echter onvoldoende waarborg bieden.

En dan nog, ik stap dagelijks weer in mijn auto om naar mijn werk te gaan. Gezien de files ben ik daarin niet de enige. Deelnemen aan het dagelijkse verkeer op de Nederlandse wegen blijft tenslotte veel risicovoller dan het bijwonen van een festival. En een festival levert de bezoekers een bijzonder plezierige ervaring op, terwijl het woon- werkverkeer een onoverkomelijke dagelijkse sleur is. Bijzonder eigenlijk dat bij de bestaande risicomanagementtechnieken niet direct de baten van een bepaald product of gedrag worden meegenomen. Vraag dat maar aan iemand die genietend van een sigaret op het pakje leest dat het schadelijk is voor zijn gezondheid.

Risicomanagement is hot, maar ons gedrag blijft net zo wispelturig als het weer. Voor de festivalbezoekers en de organisatoren wens ik nog heel veel geweldige evenementen toe na deze schokkende ervaring. Ik stop thuis de stekker er ook maar weer in.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: