Spring naar inhoud

Babymelk veilig van koe tot baby: Chinees geknoei met melkpoeder

7 april 2013

gmp
In China heeft import- en distributiebedrijf Xile Li geknoeid met melkpoeder van het Nederlandse Hero Nutradefense. Chinese supermarkten hebben vorige week de opnieuw verpakte producten met een onjuiste houdbaarheidsdatum uit de handel gehaald.

Volgens Chinees staatspersbureau Xinhua heeft het Chinese Xile Li, een geautoriseerd subdistributeur van de Zwitserse Hero Group, een partij melkpoeder waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum was verlopen, opgekocht op de Europese markt en illegaal (zonder importcertificaten) China in gesmokkeld.

Gemengd, opnieuw verpakt
Daarna is het gemengd met legale producten van Hero Nutradefense, opnieuw verpakt en met valse houdbaarheidsdata en batchnummers op de Chinese markt gebracht. Ook zou het melkpoeder verkocht zijn als ’100 procent afkomstig van Nederlandse melk’. Dit opschrift is populair sinds de melamine affaire. Dit alles maakt dat het Nederlandse FrieslandCampina, producent van de melkpoeder, ongewild mede-slachtoffer is geworden van de fraude. Ook zou opgroeimelkpoeder voor oudere kinderen verkocht zijn als duurder zuigelingen-melkpoeder.

Het Zwitserse moederbedrijf Hero heeft laten weten dat melkpoeder van Hero Nutradefense veilig is. Dat is een weinig geruststellende verklaring. Inmiddels hebben de autoriteiten in China 17 monsters van de als Hero Nutradefense op de markt gebrachte producten getest. Ten minste 7 partijen voldoen niet aan de voorschriften. Hero kan wel verklaren dat zij veilige producten aan hun distributeurs uitleveren, maar als zij de distributeur onvoldoende controleren op de betrouwbaarheid van hun werkzaamheden, ontstaat imago schade aan de Hero supply chain. Erger nog, de gehele Europese legale leveringsketen van melkpoeder naar de Chinese markt komt hiermee in gevaar.

Inval al in november
De fraude was al in november aan het licht gekomen. Toen deden de autoriteiten een inval in het hoofdkantoor van Xile Li en namen ruim een half miljoen pakken en blikken melkpoeder in beslag, ter waarde van 6,3 miljoen euro.Toen werd ervan uitgegaan dat 1 medewerker de schuldige was. Het bedrijf zei op dat moment maatregelen genomen te hebben. Hierdoor kon het bedrijf ondertussen gewoon doorgaan met sjoemelen. Nu is de directeur opgepakt.

Chinese consumentenorganisaties eisen nu strenge straffen maar zijn ook boos op de Chinese autoriteiten omdat er maanden voorbij gingen voor de fraude bekend werd gemaakt en de verkoop van de producten ondertussen gewoon door kon gaan. Maar ook Hero valt te verwijten dat zij onvoldoende onderzoek hebben verricht naar de praktijken van de door hen ingehuurde distributeur en de door hen geautoriseerde subdistributeurs. Xile Li is een voor melkpoeder geautoriseerde subdistributeur van Jampoo, voor Hero als enige organisatie verantwoordelijk voor de distributie van melkpoeder in China. Pas in december werd Hero geïnformeerd over het onderzoek door de Chinese autoriteiten. Ze geven op hun eigen website aan dat ze met de Chinese autoriteiten blijven samenwerken om de veiligheid van hun producten te waarborgen. Daarbij vertrouwen ze volledig op de resultaten van dit onderzoek en zien zij geen noodzaak om aanvullende maatregelen te nemen. Uit de huidige stand van zaken mag echter duidelijk zijn dat dit vertrouwen in de Chinese overheid behoorlijk is beschaamd en dat eigen initiatief essentieel is voor de waarborging van de leveringsketen. Een fabrikant kan zich voor de kwaliteit van hun leveringsketen niet beroepen op het ontbreken van externe signalen van fraude en falende kwaliteitszorg. Daarmee ontloopt zij een verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van hun klanten. Hero beraadt zich nu op de mogelijkheden om distributeurs beter te monitoren.

Melamine-affaire
De smokkel van melkpoeder uit Europese supermarkten heeft er al toe geleid dat Nederlandse supermarkten beperkingen hebben opgelegd ten aanzien van het aantal blikken dat tegelijkertijd kan worden aangeschaft. Deze smokkel komt voort uit het tekort aan betrouwbare melkpoeder op de Chinese markt. In 2008 stierven 6 zuigelingen en werden er honderdduizenden ziek in China door melkpoeder met melamine, dat was gebruikt om te verdoezelen dat het was aangelengd. Chinese ouders stapten toen massaal over op Europese producten. In Nederlandse en ook andere Europese supermarkten werden sindsdien vaak grote partijen melkpoeder opgekocht om te worden verkocht in China.

Sabotage veilig
De reactie van Hero is wat slapjes vergeleken bij wat bijvoorbeeld Johnson & Johnson in 1982 ondernam toen een onverlaat meerdere potjes Tylenol contamineerde met cyanine. Ondanks dat Johnson en Johnson geen enkele schuld had aan de besmetting ondernam ze drastische maatregelen. Het product werd van de markt gehaald en pas weer verkocht nadat het product werd verpakt met sabotageveilige sluitingen Een operatie die enkele miljoenen kostte, maar waarmee het vertrouwen in het bedrijf en het product eerder toenam dan afnam. Momenteel wordt er in de geneesmiddelenindustrie gewerkt aan serialisatie om fraude met namaak geneesmiddelen tegen te gaan. Het waarborgen van het vertrouwen in de leveringsketen loont zeker op een markt die al zo beschadigd is als de Chinese baby-melkpoeder markt.

Bronnen

One Comment leave one →
  1. 3 januari 2015 18:37

    Wij hebben sinds augustus 2014 een online shop in baby formula en merken dat ook wij veel bestellingen uit China krijgen, soms zoveel dat we niet kunnen leveren.
    Dus het vertrouwen in melk van eigen (Chinese) bodem wordt inderdaad nog niet helemaal vertrouwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: