Spring naar inhoud

Kwaliteit: Groeien door Eigenaarschap

27 april 2013

kwaliteitsmanagement
Kwaliteit leveren heeft alles te maken met in welke mate jij je eigenaar voelt van je werk, je acties, je keuzes en de impact die dit heeft op de andere onderdelen van het systeem waarbinnen je opereert. Je neemt verantwoordelijkheid voor de bijdrage die jij levert aan de organisatie en de beïnvloedbare gevolgen die dit heeft. Als je niet bereidt bent om rekenschap af te leggen voor je eigen werk, zal je nooit in staat zijn om betere resultaten te leveren dan de vorige keer.

Wanneer je nuttig werk levert, dat wil zeggen iets dat anderen waardevol vinden, dan voedt dat je zelfvertrouwen en maakt dat je groeit als persoon. Je presteert beter in de dingen die je meer waardering opleveren. Je raakt gemotiveerd om deze kwaliteit te blijven leveren of liever nog een volgende keer te overtreffen. In dergelijke gevallen is het dan ook niet moeilijk om het eigenaarschap naar je toe trekken. Sterker nog, je zult misschien moeten voorkomen dat anderen met jouw veren gaan pronken.

Maar het omgekeerde gebeurt ook. Als jouw werk heeft bijgedragen aan een probleemsituatie, dan zal men niet schromen jou tot zondebok te verheffen. Vooral door degene die zelf ook hebben bijgedragen aan het probleem. Hoe je het wendt of keert, het door jou geleverde werk vormt een deel van je identiteit en je eigenwaarde. Jouw werk draagt jouw vingerafdrukken. Het vertelt een verhaal over jou. Dit geldt zelfs nog meer als je een leider of manager bent.
Maar nog veel belangrijker is de wijze waarop je verantwoordelijkheid neemt. Als je staat voor je werk omdat je al je competenties volledig hebt ingezet kan niemand je omver duwen. Je kunt fouten maken maar je neemt jouw verantwoordelijkheid om hieruit te leren. De leeuwenkuilen waar dat niet wordt gerespecteerd vormen nooit succesvolle organisaties. Daar kun je maar beter afstand van nemen. In dergelijke organisaties wordt je eigenwaarde namelijk onderuit gehaald door zaken als organisatorische hiërarchie, angst om te falen, gebrek aan vertrouwen in je superieuren, micromanagement en slecht management. In deze organisaties wordt je werk afgehandeld als een transactie. Ik doe dit en ik krijg dit. Je doet alleen dat wat je opgedragen is en wat minimaal nodig is. Op deze manier werken en je zult binnen een paar maanden onverschillig, ongeïnspireerd en, als je ambitieus bent, overspannen zijn. De kwaliteit van je werk zal afnemen en je persoonlijke groei zal worden geblokkeerd of erger.

Ook beklemmende kwaliteitsmanagementsystemen met te voorschrijvende procedures belemmeren de medewerkers in het nemen van verantwoordelijkheid en het aanvaarden van eigenaarschap. Medewerkers hebben onvoldoende vrijheid van handelen en er zal nooit erkenning ontstaan van hun persoonlijke bijdrage. Het resultaat wordt namelijk uitsluitend bepaald door het systeem en niet de individuele inbreng. In dergelijke situaties wordt innovatief denken al snel de kop ingedrukt. Wat het management zich hierbij niet realiseert is dat zij de ontwikkeling van de eigen onderneming belemmeren. Het risico dat de omzet zal dalen omdat de concurrenten hun succes zullen overtreffen is groot.

Beter alternatief is om de leiding te nemen over wie je bent en wat je doet. Erken de problemen, evalueer mogelijke oplossingen en draag je werk uit naar buiten. Dit kan soms moeilijk zijn, maar afbreuk doen aan je eigen kwaliteiten als gevolg van deze externe factoren zal op de lange termijn veel pijnlijker en kostbaarder blijken! In lerende organisaties zullen dienende leiders je ondersteunen omdat ze begrijpen dat als elke medewerker gewaardeerd wil worden op zijn bijdrage aan het gezamenlijke resultaat, niet alleen de eigenwaarde van de medewerker groeit, maar het succes van de gehele onderneming.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: