Spring naar inhoud

Internationale Klinisch Onderzoeksdag

21 mei 2014

gcp
Sinds 2005 wordt op 20 mei (of daaromtrent) de Internationale Klinisch Onderzoeksdag (International Clinical Trials Day) gehouden om de dag dat James Lind in 1747 begon zijn beroemde klinisch onderzoek naar scheurbuik te herdenken. Lind legde met dit onderzoek de basis voor het moderne klinisch onderzoek.

De 31 jarige James Lind had in 1747 nog nooit van klinisch onderzoek gehoord. Lind was een marinearts bij Schotse marine. Hij bevond zich op het Koninklijke Marineschip Salisbury vol scheepslieden die aan scheurbuik leden. Hij ontdekte dat citroenen en sinaasappelen het beste werkten ter voorkoming en behandeling van scheurbuik. Met deze ontdekking heeft hij het leven van vele scheepslieden gered en de Engelse mariniers de bijnaam Limeys gegeven. Maar veel belangrijker is dat zijn ideeën over het opzetten van dit onderzoek ons hebben geholpen te begrijpen hoe klinische studies te ontwerpen voor het onderzoeken van de effectiviteit van behandelingen. Zijn werk heeft de basis gelegd voor de gerandomiseerde gecontroleerde studies, zoals we die nu kennen.

Voor zijn onderzoek isoleerde hij 12 van zijn ziekste matrozen. Hij verdeelde ze in 6 paren en plaatste elk tweetal op een dieet van zeewater, azijn, cider, knoflook, zwavelzuur, zeewater (de gangbare behandelingen) of citrusvruchten. Een week later kreunden de meeste matrozen nog steeds van de pijn: zeewater, knoflook en azijn hadden voor geen meter geholpen. Maar de twee matrozen die op een dieet van sinaasappels en citroenen hadden gestaan voelden zich wonderbaarlijk fit. Zo fit dat ze Lind zelfs hielpen bij het verzorgen van hun zieke kameraden.

Het duurde feitelijk nog even voordat de behandeling met vitamine C bevattende vruchten en groenten gangbaar werd. De remedie van Lind paste niet in het gangbare medische denken, waarin de theorieën van de beroemde Nederlandse arts Herman Boerhaave de boventoon voerden. Boerhaave zag ziekte als een vorm van onbalans tussen de lichaamsvochten bloed, slijm, gele en zwarte gal. Daarin paste geen behandeling met citroenen. Het gebruik van citroensap raakt zelfs weer helemaal uit de gratie. Pas als James Cook rond 1775 opnieuw aantoont dat verse groente en fruit scheurbuik kunnen voorkomen, weet scheepsarts Gilbert Blane de overheid over te halen om schepen met voldoende citroensap te bevoorraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: