Spring naar inhoud

Lean Validatie – Stap 6: Gebruik de overdracht

11 september 2014
tags: ,

validatie
Validatie wordt gezien als een tijdrovende activiteit en dat is het ook. Maar vaak wordt de validatie niet zorgvuldig uitgevoerd en levert de validatie niet de informatie die later van groot nut kan zijn. Daarmee wordt validatie een tijdrovende verspilling. Het belangrijkste voordeel van een transparant Lean Validatie proces is dat verspilling tot een minimum wordt beperkt. Lean Validatie bevordert een wetenschappelijk en data-gedreven proces met een preventieve aanpak van kwaliteitsproblemen en een proactieve beheersing van alle risico’s en onzekerheden.
In deze blogserie ga ik in op het efficiënt en effectief plannen, uitvoeren en rapporteren van validatie. Het maakt daarbij niet uit of het om validatie van productiesystemen, voorzieningen (utilities) of geautomatiseerde systemen gaat. Om tot een transparante organisatie van de validatie te komen moeten de volgende stappen worden gemaakt:

Ken het systeem
Ken de risico’s
Gebruik het ontwikkelproces
Gebruik de leverancier
Gebruik wetenschappelijke testmethodes
Gebruik de overdracht
Gebruik wijzigingsbeheer

Stap 6 Gebruik de overdracht
Tijdens het project vinden er op meerdere momenten systeemoverdrachten plaats waarbij het gebruik en het onderhoud van het systeem van de ene verantwoordelijke naar de andere gaat:

  • Inbedrijfstelling: van leverancier naar klant
  • Einde project: van project engineering team naar eindgebruiker

Een goed beheer van de overdrachtsmomenten in het project is cruciaal voor Lean Validatie. Het wordt aanbevolen om een speciaal overdrachtsplan voor te bereiden en ook rekening te houden met een eindrapportage.

Bij oplevering moet kennis worden overgedragen. Tijdens de validatie wordt beoordeeld of de kennis voldoende is vastgelegd en geschikt is voor overdracht. Dit wordt bepaald door de ontvanger na de overdracht. Validatie wordt zo een belangrijke activiteit voor de project reviews die bij de project faseovergangen plaatsvinden en waar het go-nogo besluit wordt genomen.

Over te dragen kennis bestaat uit:

  • Hard- en software configuratie management: technisch dossier met systeem tekeningen (P&ID’s, electrische schema’s, componenten lijst, reserveonderdelenlijst, software versiebeheer, etc.)
  • Operationele configuratie management: instellingen, recepten, werkvoorschriften, gebruikers- en beheerderstrainingen, etc.
  • Beheer van afwijkingen: punch list, validatie deviaties, storingsmeldingen, corrigerende en preventieve maatregelen
  • Oprichting en het beheer van ondersteunende technische diensten: reiniging, onderhoud en kalibratie
  • Prestatiebewaking: statistische proces controle, kwaliteitsplannen, Continued Process Verification (CPV), monitoring
  • Business continuity management: OEE monitoring, reserveonderdelenlijst , back-up & restore procedures, disaster recovery procedures, toegangsbeveiliging
  • Risicomanagement: HAZOP, FMEA, HACCP
  • Certificering: CE-markering inclusief ondersteunend bewijs, validatie eindrapporten met beoordeling van geschiktheid inclusief ondersteunend bewijs (kwalificatierapporten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: