Spring naar inhoud

80% minder regels

15 oktober 2014

kwaliteitsmanagement
De gemeenteraad van Hollandse Kroon stemt binnenkort over de compacte Algemene plaatselijke verordening die is ingediend. In de algemene plaatselijke verordening staan regels met betrekking tot de openbare orde: samenscholing, wildplassen, uitlaten van huisdieren, etc. In het voorstel is een groot aantal van de huidige regels geschrapt; in de pers wordt gesproken van 80% minder regels. Wordt Hollandse Kroon daarmee een vrijplaats voor Sodom en Gomorra?

In het voorstel wordt de kern van de zaak als volgt geformuleerd:

De nu voorgestelde compacte Algemene plaatselijke verordening (Apv) is maximaal gedereguleerd. Veel regels zijn geschrapt. Doorslaggevend voor ‘in of uit’ zijn de begrippen veiligheid en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor de burger is uitgangspunt. Veiligheid is de begrenzing van dat uitgangspunt. Daar waar de verantwoordelijkheid van de inwoner de integriteit en veiligheid van lijf en goed van de ander bedreigt, is een (onder-)grens getrokken.

Al lang wordt gesproken over een terugtredende overheid en een verlichting van de regeldruk. Waarom beroept de burger zich telkens op de overheid om maatschappelijk problemen op te lossen met niet te handhaven regels? Waarom lossen ze het onderling zelf niet op? Dat geeft ruimte voor situationele oplossingen en maakt de burger zelf verantwoordelijk voor de sociale omgeving.

Dat leidt in het voorstel tot de volgende kanttekening:

Regels zijn geschrapt. Er zal, al was het maar vanuit wat we gewoon waren, wel eens mis worden gegrepen. Er gaan zich situaties voordoen die we liever anders zouden zien. Dat moeten we accepteren. We moeten in die gevallen zoeken naar oplossingen buiten de Apv. Afspraken maken. Contracten sluiten. Bovenal moeten inwoners zich gaan realiseren dat ze zelf weer meer moeten gaan acteren.

Dus de burger zoekt het maar uit, zolang de veiligheid niet in het geding is.

Kwaliteitsmanagementsystemen
Wat een spannend en inspirerend voorstel! Wat de verordeningen zijn voor gemeentes, zijn procedures voor bedrijven. Wat zou er binnen bedrijven gebeuren als 80% van de regels zou worden geschrapt en we ons bevrijden van de bureaucratie? Een experiment waarin Semco ons al is voorgegaan. Daar werd het gehele kwaliteitshandboek naar de prullenbak verwezen. Het gaf een enorme boost aan de betrokkenheid van de medewerkers. Maar zo extreem als bij Semco hoeft het niet. Er zijn vast wel regels in uw organisatie te identificeren die geschrapt zouden kunnen worden zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de klanttevredenheid, of de veiligheid en werkzaamheid van producten.

Babbelbox
Quality Business Support vraagt zich af: Welke regels uit het kwaliteitsmanagementsysteem wilt u schrappen? Geef je reactie!

Boekentip: Semco-Stijl van Ricardo Semler

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: