Spring naar inhoud

De Zwarte Pieten norm

31 oktober 2014

normen
Al ruim een jaar woedt de zwarte pieten discussie, en nu de datum van 5 december nadert neemt hij in hevigheid toe. Vorig jaar, krap een maand voor de intocht, pleitte Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties (VN), voor afschaffen van het volgens haar “foute” Sinterklaasfeest.

Wat doe je dan als gedegen kwaliteitsmanager, je slaat er maar een norm op na. En wat blijkt: de norm NEN 0512 “Leidraad voor de viering van het Sint- Nicolaasfeest” is in 2013 gewijzigd, in het bijzonder op de karakteristieken van Zwarte Piet.

Definitie Zwarte Piet

2007: Moorse knecht of bediende van Sint-Nicolaas, meestal volslagen geschift gedrag vertonend of ten minste al dan niet in opdracht van Sint-Nicolaas een domme indruk makend in aanwezigheid van groot publiek.
2013: vrijwilliger die Sint-Nicolaas helpt, meestal uitbundig, grappig en/of acrobatisch gedrag vertonend in aanwezigheid van groot publiek

Blijkbaar vond de normcommissie een imagoverbetering op zijn plaats.

Kleurstelling

2007: Zwarte Pieten zijn diepzwart en egaal van kleurstelling. Sint-Nicolaas laat zich uitsluitend omringen met Pieten die op geen enkele wijze het risico lopen verschil in tint te vertonen. Elke Piet moet zorgvuldig zijn gekleed en voldoende zijn gebruind om verschil in kleurintensiteit – op welke plaats dan ook – te voorkomen.
2013: Zwarte Pieten zijn geschminkt in diepzwart, bruin of een andere kleur of kleuren. Elke Piet moet zorgvuldig zijn gekleed en alle zichtbare huid moet volledig zijn geschminkt.

Zwarte Piet is duidelijk van kleur verschoten.

Oorsprong Zwarte Piet

2007: Over de oorsprong van Zwarte Piet bestaan verschillende theorieën, waaronder de volgende:

  • a) Omdat iedereen veronderstelt dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt, wordt aangenomen dat hij de bij Spaanse edelen gebruikelijk Moorse bedienden heeft overgenomen.
  • b) In de tijd dat Nicolaas in Myra woonde kocht hij op de slavenmarkt een Ethiopisch jongetje, Piter, afgeleid van Petrus.
  • c) Voorts zijn er legenden waar Piet de duivel of de dood symboliseert.
  • d) De Germaanse god Wodan reed op zijn witte paard door de lucht en werd altijd vergezeld van twee zwarte raven. De raven luisterden, net als Zwarte Piet, aan de schoorsteen om Wodan over de goede en de slechte daden van de stervelingen te vertellen.

In 2013 is deze sectie volledig verdwenen.

De discussie
Het meest opvallend is wel dat geen van deze wijzigingen zijn opgenomen onder de Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. De normcommissie had duidelijk de behoefte de maatschappelijke Zwarte Piet discussie uit de weg te gaan. In dat opzicht ben ik het met de normcommissie eens. De hele discussie heeft de charme van het Sinterklaasfeest geen goed gedaan. Het feest is bedoeld als kinderfeest dat als een sprookje beleefd kan worden. En net als in sprookjes zijn de figuren niet echt, maar hebben ze een kern van waarheid en een boodschap. Het heeft geen enkele intentie bevolkingsgroepen te kwetsen en moet dan ook deze boodschap niet uitdragen. Maar de discussie dreigt het sprookje kapot te maken. Dat zie je ook in de norm terug. De norm was in 2007 bedoeld als een geintje van de anders zo serieuze NEN. Dit geintje is nu toch serieus geworden.

formcartoon_9825_405848193194992ffdacd04b74ada0eeb5ae1b23
Vergelijk zelf de normen:

Zie ook voorgaande blog

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: