Spring naar inhoud

Baarden zijn bacteriële spons

16 maart 2015

gmp

Jongens met baarden is een rage in deze dagen. Veel mannelijke hipsters laten een baard of opvallende snor staan. En wat dacht je van de volle baard van de lumbersexueel. Movember wordt steeds groter. De bebaarde man is helemaal mainstream.

Maar zo netjes als ze kunnen lijken, deskundigen stellen dat baarden een ‘bacteriële spons’ zijn, vol met ziektekiemen die kunnen worden doorgegeven aan iedereen die in contact komt met de baard. Het vormt ook een gevaar voor de hygiënische omstandigheden in de productieruimten van levensmiddelen, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Een paar fenomenen dragen bij aan de extra risico’s van baarden. Baarden herbergen meer ziektekiemen omdat gezichtshaar stugger is dan ander haar, het vangt dus gemakkelijker vuil en bacteriën op. De baardeigenaar, of zijn partner, komen regelmatig in de verleiding om in het baardhaar te kroelen, wat betekent dat bacteriën zich kunnen verspreiden. Als hun handen vuil zijn, zal de besmetting zich van hun handen verspreiden over de baard, het gezicht en de mond. En omgekeerd, besmettingen vanuit de baard verspreiden zich via de handen. Bij verkoudheid neemt het aantal streptokokken en stafylokokken enorm toe omdat bij een loopneus neusvocht in de snor of baard lekt. Ook niesbuien worden deels gevangen in de baard. Etensresten blijven hangen in de gezichtsbeharing. Resten zuivel worden snel ranzig en zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Niet zelden hebben de mannen last van eczeem als gevolg van al deze bacteriën. De huidschilfers die hierdoor worden veroorzaakt kunnen zich weer verspreiden, doordat ze uit de baard vallen.

Ook in het microbiologisch laboratorium vormen baarden een probleem zo blijkt uit de studie ‘Laboratory Hazard of Bearded Men‘ uit 1967. Ze testte vrijwilligers met een baard van 73 dagen. De baarden werden besproeid met bacteriën, waarna twee verschillende methoden werden getest waarop de baard kon worden schoongemaakt: onder de douche of via water in het gezicht te gooien (voor de duidelijkheid geïllustreerd met een foto). Daarna werden monsters van de baard genomen, om eventuele achtergebleven bacteriën te bepalen (ook met een foto, zie beneden). Uit de resultaten bleek dat bacteriën mee kunnen liften op een gladgeschoren huid, maar dat ze hardnekkiger huisvesten op een baard. Baarden zijn kennelijk moeilijker schoon te krijgen.

Het goed verzorgen van de baard is dus een minimale voorwaarde voor baarddragers die in hygiënische ruimten of cleanrooms werken. Studies hebben aangetoond dat onverzorgde baarden een enorme bron zijn van ziektekiemen. Geheel onverzorgde baarden hebben het besmettingsniveau van een openbaar toilet. Desalniettemin, al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is bekend dat het wassen van de baard niet alle bacteriën verwijdert. De bebaarde man geeft nog steeds meer stofdeeltjes af dan de glad geschoren man. Daarom stellen vele producenten baardkappen verplicht. Er is een discussie over hoe lang baarden mogen zijn voordat de persoon een baardmasker moet dragen. Is een verzorgd 2-daags baardje nog hygiënisch, of is een stoppelbaardje al uit den boze. Er zijn geen richtlijnen opgesteld over dit onderwerp. Recent onderzoek heeft aangetoond dat glad geschoren mannen de minste huidschilfers afgeven door het wrijven van mondmaskers tegen de gezichtshuid. Gladgeschoren mannen geven minder huidschilfers af dan bebaarde mannen, maar ook minder dan vrouwen. Met het scheren worden ook de oude huidschilfers verwijderd.

Het is aan de bedrijven zelf om te accepteren dat baarden door productiepersoneel of laboranten Mogen worden gedragen, al dan niet met baardkap. Maar wrijf je nog maar eens goed onder de kin of krab je op je kale hoofd (lees hier of daar een haarnetje op moet) en neem en weloverwogen besluit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: