Spring naar inhoud

NVWA: Maak keuringsrapporten voedselveiligheid vlees en vis openbaar

1 april 2015

gmp

Regeringspartij PvdA eist van minister Schippers van Volksgezondheid dat alle boetes openbaar worden. “Als je als consument weet welke bedrijven beboet zijn, kun je een eerlijke keuze maken voor je producten,” zegt PvdA-Kamerlid Dikkers. Dat meldt vanochtend de NOS. De ChristenUnie wil dat de NVWA helemaal onder het ministerie van Volksgezondheid valt en niet onder Economische Zaken. De Tweede Kamer praat er vanmiddag in een plenair debat over de kwaliteit van de vlees- en visbedrijven over met minister Schippers.

In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de handhavende instantie op het gebied van voedselveiligheid. Missie van de NVWA is: bewaken van de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, en handhaven van de natuurwetgeving. Hiervoor voert zij bij verschillende bedrijven in de levensmiddelensector en horeca inspecties uit. De resultaten van de horecainspecties worden inmiddels al openbaar gemaakt op de horeca inspectiekaart. Ook van bakkerijketens zijn inspectiegegevens openbaar. Inspectieresultaten van de vlees- en visverwerkendende industrie zijn niet openbaar, terwijl die nu juist zo onder vuur liggen wat betreft voedselveiligheid.

Openbaarheid van inspectieresultaten heeft een tweeledig nut. Ten eerste levert het transparantie ten aanzien van de prestaties van de levensmiddelenbedrijven op en daardoor meer consumentenvertrouwen. De consument vertrouwt door de aanhoudende schandalen in de vleesindustrie niet meer wat er op zijn bord komt. De nieuwe topman van het geplaagde vleesverwerkende bedrijf Vion, Michiel Herkemij, wil de keuringsrapporten van de toezichthouder NVWA zelf wel openbaar maken. ‘Alleen transparantie kan ons redden.’

Openbaarheid van keuringsrapporten levert ook inzicht in de werkwijze van de NVWA. Welke gebreken worden geconstateerd en hoe worden de risico’s beoordeeld. Tot welke maatregelen, boetes, leiden de constateringen. Maar voorlopig is de NVWA nog niet erg scheutig met de gegevens. Verzoeken van journalisten in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur lopen via de juridische afdeling van de NVWA. Daardoor duurt het lang voordat de NVWA reageert. De NVWA is ook niet de instantie die de openbaarheid bepaalt, dat is de politiek. De NVWA is slechts uitvoeringsinstatie. Vandaar het debat van vanmiddag.

Als er dan wel openbaarheid wordt gegeven dan levert dat een zorgelijk beeld op, zo blijkt uit de rapporten die omroep Gelderland heeft onderzocht. Door de prijsdruk zoeken de vleesverwerkende bedrijven de marges op. De handhaving door de NVWA wordt als “zo zacht als boter” bestempeld.

De NVWA is een uitvoeringsinstantie, niet alleen namens de politiek, maar namens elke Nederlander. Immers, voor een democratisch land geldt: De politiek, dat zijn wij. In dat kader heeft elke Nederlander ook het recht te weten hoe het met het toezicht en de handhaving op de voedselveiligheid is gesteld. Niet alleen in de horeca, maar ook bij de toeleveranciers van de supermarkten.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: