Spring naar inhoud

Kantelende hoogwerker in Oosterwolde: kantelende risico’s

3 mei 2015

risicomanagement
Het ongeval met de hoogwerker tijdens de oldtimershow in Oosterwolde (GLD, gemeente Oldebroek) roept herinneringen op aan het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. Wat een mooi evenement had moeten worden loopt uit op een betreurenswaardig drama. De vraag of gemeentelijke vergunningen dergelijke drama’s kunnen voorkomen is al door de burgemeester beantwoord: de vergunning is, hoewel te laat aangevraagd, volgens de regels verleend.

Maar de hoogwerker, hoewel al jaren aanwezig bij het evenement wordt niet vermeld in de meerjarige evenementvergunning (2014), noch in de jaarlijkse aanvraag voor 2015. De vraag is of de vergunningverlener ook bekend was met deze historie. Is dat wel het geval, dan roept dat de vraag op waarom niet is afgedwongen dat de hoogwerker werd vermeld als te plaatsen object en op de situatietekening is aangegeven. Omdat het al jaren goed is gegaan? Dat is de klassieke risicomanagementfout. We herkennen de gevaren niet als we langdurig de gevolgen ervan niet ervaren. Cognitieve dissonantie wordt dat genoemd. Vaak echter onderschatten mensen de risico’s die ze lopen en doen ze ook te weinig moeite deze risico’s te onderzoeken. Omdat ze de risico’s verkeerd inschatten denken organisatoren en vergunningverleners dat ze voorzichtig zijn, maar dat is niet altijd het geval. Hun vertrouwen in de goede afloop wordt gevoed door ervaringen uit het verleden en houdt de optimistische instelling in stand. Maar hier geldt: ervaringen uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

De vraag is dus niet alleen hoe het kon gebeuren dat de hoogwerker kantelde, het is bekend dat dat gevaar bestaat. De vraag is waarom onvoldoende maatregelen zijn genomen om de gevolgen van dit risico te minimaliseren. Alle veiligheidsvoorschriften voor hoogwerkers vermelden dat er zich geen personen in het werkveld van de hoogwerker mogen bevinden. Waren de hoogwerker en zijn werkveld op de plattegrond aangegeven, dan was duidelijk geweest dat het bakje bij kantelen op bezoekers van de markt kan belanden. Mits ook de markt was ingetekend. Maar ook deze was niet op de situatieschets ingetekend. Dit geeft aan dat organisatoren en vergunningverleners zich de risico’s onvoldoende realiseren, de ervaring die we ook in Haaksbergen hadden.

Was na het drama in Haaksbergen de roep om de werkwijze rondom de vergunningverlening van evenementen te veranderen, dan mag het nu luider klinken. Ook het stelsel van vergunningverlening kent zijn risico’s die we onder ogen moeten zien. Dit soort drama’s kent alleen maar slachtoffers. Ook de bedieners van de apparaten, de organisatoren en de vergunningverleners moeten leven met de gevolgen. Mijn gedachten gaan uit naar allen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: