Spring naar inhoud

Het nieuwe werken van de operators

29 augustus 2016

 

gmp

Operators werken in ploegendiensten die soms 7×24 actief zijn. De engineers, technologen en het operationsmanagement werken alleen in dagdienst. Van de 168 uren die een week telt, werken de operators er dus maximaal 128 geheel zelfstandig, zonder een beroep op een leidinggevende te kunnen doen. En toch wordt de zelfstandigheid van de operator maar zelden gestimuleerd of beloond.

De taken van de operator in het primaire proces zijn vaak als volgt geformuleerd:

  • Het uitvoeren van het productieproces in overeenstemming met standaard werkvoorschriften.
  • Het verzamelen, vastleggen en verwerken van inspectie- en controlegegevens met betrekking tot het productieproces en de installaties.
  • Het signaleren van procesafwijkingen of incidenten, deze tijdig en volledig vastleggen en vervolgens de leidinggevende informeren.

Kort samengevat: doen wat je gezegd wordt en opbiechten als je dat niet gedaan hebt. Kennis en inzicht in het productieproces wordt niet verëist en wordt soms zelfs als onwenselijk beschouwd. Het leidt immers tot vervelende bemoeienis van de operator bij verbeteringen en vernieuwingen en als dit niet gehonoreerd wordt, zelfs afwijkend gedrag.

De zelfsturende operator is gedefinieerd als manager van het productieproces: signaleren en handelen, zowel in de uitvoerende loop als in de verbeterloop. Hij is bezig met het continu bewaken van het productieproces. Hij signaleert afwijkingen, of beter nog, negatieve trends. Hij heeft de bevoegdheid binnen vastgestelde grenzen het productieproces bij te regelen. Buiten die grenzen na overleg met de leidinggevende of technoloog. Neemt hij in nachtdienst buiten de vastgestelde grenzen een beslissing, dan legt hij de volgende dag hierover verantwoording af. De zelfsturende operator neemt verantwoordelijkheid voor de optimalisatie van het productieproces. Hij levert feitelijke informatie die noodzakelijk is voor het continu optimaliseren van de productieprocessen. De technologen hebben regelmatig een overleg of gesprek met de operators over technologische kwesties. Ze delen hun kennis van het proces en de productiemiddelen met de operators, die omgekeerd hun dagelijkse ervaring delen met de technologen. Hierdoor ontstaan een feed forward en een feed back loop die van onschatbare waarde zijn voor technologische innovatie. Zij sturen hun eigen Research and Development zonder continue bemoeienis of goedkeuring van het management.

Kennisdeling tussen technologen en operators is essentieel voor zelfsturende operators. Inzicht in het productieproces geeft hun het vermogen en het vertrouwen om zelfstandig besluiten te nemen. Ook leren ze hierdoor beter de grenzen van hun besluitbevoegdheid te stellen. Immers, bijregelen van het productieproces is niet gewenst, als het productieproces of de installatie niet geschikt is voor de fabricage van het product. Op zo’n moment verwacht de technoloog een signaal van de operator dat er een structurele oplossing moet worden bedacht, in plaats van het bijregelen van het proces door de operator. De technoloog kan de praktijkkennis en –ervaring goed gebruiken bij het bedenken van de technologische verbeteringen.

Zelfsturing vraagt een grote betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie en het organiseren van hun werk. Productieprocessen ontstaan echter niet op de werkvloer, maar op de tekentafel van de R&D engineers. Maar ergens in het project komt de design transfer naar voren: het overbrengen en opstarten van het productieproces in de fabriek. In het traditionele waterval model vindt deze overdracht plaats nadat het productieproces gekwalificeerd en gevalideerd is. In de praktijk kan men er niet vroeg genoeg mee beginnen. Operators zijn vaak nodig om de kwalificatiestudies uit te voeren. Hoe vaak word je dan als engineer niet ermee geconfronteerd dat het kwalificatieprotocol niet naar verwachting is uitgevoerd? Dacht je het nog zo goed te hebben uitgelegd, hebben ze er toch niets van begrepen of hebben de operators hun eigen regels toegepast. Dit zijn niet signalen dat zelfsturende teams niet werken, omdat ze te eigenwijs zijn. Het zijn signalen dat zelfsturende teams niet in voldoende mate georganiseerd zijn. De kennisdeling binnen zelfsturende organisaties vereist enige regie. Het lijkt een paradox: ook bij zelfsturende teams is de rol van de leidinggevende essentieel. De leidinggevende heeft de coachende rol die onontbeerlijk is om de dialoog scherp te houden: begrijpen we elkaar en brengen we elkaar op de hoogte van alle relevante informatie? Van alle betrokkenen wordt enig communicatief vermogen verwacht en men moet elkaar erop kunnen aanspreken als het gedrag niet passend is binnen een zelfsturende organisatie.

Ook het management kan informatie van de operators gebruiken voor hun tactische en strategische keuzes. Of het nu gaat over de planning op de korte of de lange termijn, operators kennen vaak het beste de risico’s voor de haalbaarheid. En het grootste risico voor de haalbaarheid is dat de operator er niet in gelooft. Dus als het management een keuze maakt, die tegen het gevoel van de operator ingaat, dan zullen ze hun keuze moeten onderbouwen en verantwoorden naar de operator. Niet in een grote bedrijfsbijeenkomst, want daar is geen sprake van een dialoog. Managers moeten de dialoog met de operator opzoeken op de productievloer. Dat kan omslachtig overkomen: opeens mag iedereen zich ermee bemoeien. In het begin zal dat ook meer tijd kosten, omdat er vaak nog veel oud zeer moet worden weggeruimd. Maar als deze fase voorbij is verandert gemopper en geklaag in waardevolle constructieve bijdragen van de operators die veel tijdverspilling aan ineffectieve of onhaalbare besluiten voorkomt.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: