Spring naar inhoud

Meldpunt  bijwerkingen implantaten van start

3 juli 2017

medischehulpmiddelen

Het meldpunt en expertisecentrum voor bijwerkingen van implantaten is van start. Patiënten en zorgverleners kunnen vanaf 3 juli bijwerkingen melden. Aanleiding voor het meldpunt was het schandaal in 2012 met de borstimplantaten van de Franse producent Poly Implant Prothèse (PIP), maar minister Schippers benadrukt dat het niet alleen gaat om borstprotheses, maar bijvoorbeeld ook om pacemakers, kunstknieën en andere hulpmiddelen die om medische of cosmetische redenen in het lichaam zijn geplaatst. Problemen met implantaten worden soms ver na de markttoelating ontdekt en blijven onontdekt, omdat de overheid geen onafhankelijk inzicht heeft in de mate en de ernst van de problemen. Het doel van het meldpunt is dan ook om ongewenste effecten of bijwerkingen van implantaten zo vroeg mogelijk te ontdekken en te analyseren.

Via het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten kunnen gebruikers/patiënten en zorgprofessionals (mogelijke) bijwerkingen van implantaten melden. Meldingen over een implantaat worden geanalyseerd door het expertisecentrum dat verbonden is aan het meldpunt. Het expertisecentrum is een samenwerking tussen Bijwerkingencentrum Lareb en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Federatie Medisch Specialisten biedt expertise vanuit de praktijk afhankelijk van het soort implantaat en melding.

Minister Schippers: “het meldpunt handelt geen individuele klachten af, maar kan mensen wel verwijzen naar de juiste plek als ze hulp nodig hebben of als er individuele klachten zijn over de zorg. Als er echt iets mis is met een implantaat dan kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) optreden. Dat is dus uiteindelijk goed voor de patiënt en de veiligheid in de zorg”.

Voor meer informatie en online melden ga naar:  www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Bronnen:

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: