Spring naar inhoud

GMDN is voor het eerst vrij beschikbaar

20 april 2019

medischehulpmiddelen

Op 1 april heeft het GMDN-bureau dat verantwoordelijk is voor de Global Medical Device Nomenclature (GMDN) aangekondigd dat gebruikers vrijelijk GMDN-termen en -codes kunnen verkrijgen. Met het nieuwe gratis basislidmaatschap krijgen gebruikers toegang tot de GMDN-gegevens, terwijl de bestaande lidmaatschapskosten blijven gelden voor fabrikanten die aanvullende diensten nodig hebben die hen helpen hun GMDN-codes efficiënter te beheren.

De Global Medical Device Nomenclature is een lijst van generieke namen die worden gebruikt ter identificatie van alle medische hulpmiddelproducten. Het belangrijkste doel van de GMDN is om autoriteiten en toezichthouders, zorgaanbieders, fabrikanten en anderen te voorzien van een naamgevingssysteem dat kan worden gebruikt voor het uitwisselen van informatie over medische hulpmiddelen en ter ondersteuning van de patiëntveiligheid. Fabrikanten, gezondheidszorg autoriteiten en toezichthouders hebben de GMDN samengesteld in overeenstemming met de internationale norm ISO 15225. De GMDN wordt aanbevolen door de International Medical Device Regulators Forum (IMDRF) en wordt momenteel door meer dan 70 nationale toezichthouders voor medische hulpmiddelen gebruikt bij de ondersteuning van hun activiteiten. De GMDN wordt beheerd door het GMDN Bureau, een geregistreerde non-profit instelling met een Raad van Bestuur, waarin toezichthouders en de industriesector vertegenwoordigd zijn.

Het gratis basislidmaatschap ondersteunt de transparantie en traceerbaarheid van de medische hulpmiddelen leveringsketen. De GMDN wordt namelijk in verschillende registratiesystemen gekoppeld aan de unieke hulpmiddelen identificatie (UDI), in het bijzonder de Global Data Synchronisation Network (GDSN); een standaard voor het uitwisselen van productdata. Deze standaard voorziet bestaande systemen zoals het landelijk implantaten register (LIR) van correcte data.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de Italiaanse CND-nomenclatuur de standaard wordt ter ondersteuning van de IVDR- en MDR-implementatie. De geselecteerde CND-nomenclatuur moet worden gerelateerd aan de GMDN-nomenclatuur. De correspondentie tussen de twee nomenclaturen wordt opgenomen in de toekomstige Eudamed-database.

One Comment leave one →
  1. Jan ter Haar permalink
    2 juli 2021 10:55

    goedemorgen.

    ben op zoek naar GMDN code voor LASER FIBERS PULSE LINE 200 MICRON
    LASER FIBERS PULSE LINE 300 MICRON

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: