GMDN is voor het eerst vrij beschikbaar
Op 1 april heeft het GMDN-bureau dat verantwoordelijk is voor de Global Medical Device Nomenclature (GMDN) aangekondigd dat gebruikers vrijelijk GMDN-termen en -codes kunnen verkrijgen. Met het nieuwe gratis basislidmaatschap krijgen gebruikers toegang tot de GMDN-gegevens, terwijl de bestaande lidmaatschapskosten blijven gelden voor fabrikanten die aanvullende diensten nodig hebben die hen helpen hun GMDN-codes efficiënter te beheren.
De Global Medical Device Nomenclature is een lijst van generieke namen die worden gebruikt ter identificatie van alle medische hulpmiddelproducten. Het belangrijkste doel van de GMDN is om autoriteiten en toezichthouders, zorgaanbieders, fabrikanten en anderen te voorzien van een naamgevingssysteem dat kan worden gebruikt voor het uitwisselen van informatie over medische hulpmiddelen en ter ondersteuning van de patiëntveiligheid. Fabrikanten, gezondheidszorg autoriteiten en toezichthouders hebben de GMDN samengesteld in overeenstemming met de internationale norm ISO 15225. De GMDN wordt aanbevolen door de International Medical Device Regulators Forum (IMDRF) en wordt momenteel door meer dan 70 nationale toezichthouders voor medische hulpmiddelen gebruikt bij de ondersteuning van hun activiteiten. De GMDN wordt beheerd door het GMDN Bureau, een geregistreerde non-profit instelling met een Raad van Bestuur, waarin toezichthouders en de industriesector vertegenwoordigd zijn.
Het gratis basislidmaatschap ondersteunt de transparantie en traceerbaarheid van de medische hulpmiddelen leveringsketen. De GMDN wordt namelijk in verschillende registratiesystemen gekoppeld aan de unieke hulpmiddelen identificatie (UDI), in het bijzonder de Global Data Synchronisation Network (GDSN); een standaard voor het uitwisselen van productdata. Deze standaard voorziet bestaande systemen zoals het landelijk implantaten register (LIR) van correcte data.
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de Italiaanse CND-nomenclatuur de standaard wordt ter ondersteuning van de IVDR- en MDR-implementatie. De geselecteerde CND-nomenclatuur moet worden gerelateerd aan de GMDN-nomenclatuur. De correspondentie tussen de twee nomenclaturen wordt opgenomen in de toekomstige Eudamed-database.