Spring naar inhoud

The Implant Files – vanavond bij AvroTros radar op NPO1

26 november 2018

Vanavond op NPO1 een speciale anderhalf uur durende live-uitzending van AvroTros Radar over The Implant Files, het resultaat van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ; bekend van onder meer de Panama en Paradise Papers). In Nederland hebben Joop Bouma en Jet Schouten (bekend van het mandarijnennetje) hieraan meegewerkt. In een promo op de website van Trouw zegt Joop Bouma over het onderzoek “Je hoopt toch te gaan vinden wat je wilt gaan vinden”. En daar is waar ik een beetje bang voor ben vanavond. Ook ik heb gesproken met beide journalisten, die naar mijn mening niet op zoek waren naar de huidige stand van zaken in de regulering van de medische hulpmiddelen industrie, maar puur op zoek waren naar misstanden. Als je bijvoorbeeld het artikel “Medical Devices Harm Patients Worldwide As Governments Fail On Safety” op de ICIJ Implant files website leest, dan lees je vooral over de reeds bekende problemen (Essure, metaal-op-metaal heupimplantaten, borstimplantaten, bekkenbodemmatjes – schandalen die ook breed uitgemeten zijn in de Netflix documentaire “The Bleeding Edge”), maar niets over de nieuwe medische hulpmiddelen verordening. Behalve dan dat het heel lang heeft geduurd voordat deze verordening tot stand is gekomen. Oude koeien. Het gepresenteerde verleden is niet meer representatief voor de toekomst in Europa. In Amerika is dat mogelijk anders, nu Trump de regulering wil verminderen. Maar in Europa wordt het aanmerkelijk strenger en transparanter. De Implant Files database – een database met meldingen over problemen met medische hulpmiddelen van over de hele wereld zal dan ook worden achterhaald door de EUDAMED: European Database on Medical Devices. Of de database goede informatie geeft kan ik niet zeggen, ik kreeg alleen maar foutmeldingen.

Joop Bouma noemt ook een hele rij betrokkenen die hij in zijn onderzoek gesproken heeft: artsen, patiënten en uiteindelijk toezichthoudende overheden. Fabrikanten van medische hulpmiddelen en aangemelde instanties noemt hij niet. En dan bedoel ik meer dan alleen maar wederhoor. Ik ga echt niet beweren dat elke fabrikant van medisch hulpmiddelen ethisch en zorgvuldig werkt, daarvoor hebben zij ook voldoende gevallen getoond waarbij dat niet zo is. Maar dat wil niet zeggen dat alle fabrikanten onethisch en onzorgvuldig zijn. Een goede onderzoeksjournalist onderzoekt de verhouding tussen het kaf en het koren. Toen ik tijdens mijn interview daarop doorging, haakten de journalisten een beetje af. Ze waren meer geïnteresseerd in de misstanden: “Vindt u ook niet dat borstimplantaten verboden moeten worden?” vroegen ze. “Nee, ik vind dat patiënten en zorgverleners goed geïnformeerd moeten worden over de risico’s van medische hulpmiddelen, zorg is nu eenmaal niet risicovrij”. Uit hun non-verbale reactie ben ik bang te kunnen opmaken dat we dat standpunt vanavond niet te horen zullen krijgen. Maar we zullen zien.

Overigens delen de aangemelde instanties mijn zorgen, zo blijkt uit hun gepubliceerde TeamNB standpunt voorafgaand aan de uitzending.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: